Vitaliteitsmanagement

Vitaliteit. Wat is dat dan? Als we het over individuen hebben, spreken we over energie, gezondheid, levensstijl en welzijn. Voor bedrijven kijken we naar het groter geheel, naar inspiratiebronnen, werkstress, binding en verloop, verzuim en veiligheid. Werknemers zijn de kracht van het bedrijf, ondanks dat het soms vergeten wordt. Mr. Marriott, van de wereldbekende keten, zei altijd ‘take care of your associates and they will take care of your customers’. Zorg er voor dat je goed voor je werknemers zorgt, dan zorgen de werknemers voor de gasten. Of werknemers nu in een hotel werken of aan de lopende band staan, hun input is van wezenlijk belang voor het eindresultaat. Deze uitspraak komt ook vaak terug bij het bepalen van het HRM beleid.

Vitale medewerkers zijn actief, enthousiast en voelen zich goed. Dit resulteert ook in een betere performance op het werk. Niet alleen in productie, maar ook in de sfeer binnen het bedrijf. Leeftijd speelt hierbij geen rol, wel heeft een werknemer van 25 andere verwachtingen van de werkgever, dan iemand van 60. Een goed vitaliteitsplan werkt voor alle medewerkers van het bedrijf, ongeacht leeftijd of achtergrond. Vitaliteitsmanagement moet er voor zorgen dat alle medewerkers met enthousiasme te werk gaan, en blijven werken. En het liefst tot op late leeftijd. Bij vitaliteitsmanagement kijken we juist ook naar de oudere generatie. Deze generatie wordt vaak onterecht door werkgevers als last gezien, maar hebben een know how waar je u tegen zegt. Soms past de functie niet meer bij een werknemer, maar het zou zomaar goed kunnen werken om hem (in overleg) in een andere functie te plaatsen waar hij beter tot zijn recht komt.

Grote of kleine bedrijven, het maakt niet uit. Is het duur? Zie het als een investering in het bedrijf. Tijdens onze kennismaking bespreek ik graag alle voordelen en vooral ook de kosten die het met zich meebrengt. Alvast een idee, gemiddeld is de ROI 1 op 10 in geld, om van werktevredenheid nog maar te zwijgen.

Er zijn diverse mogelijkheden hoe Plan V kan helpen bij het (her)vinden van vitaliteit binnen een bedrijf.

Workshops & cursussen
Er zijn tal van workshops en cursussen die helpen om de vitaliteit van werknemers te verhogen. Denk aan een kennismakingsclinic mindfulness voor bewustwording van een bewuster leven, tot een actieve bootcamp op kantoor of een ‘bewust op je SUP’ sessie. Alle workshops en cursussen hebben als doel de vitaliteit te verhogen. Alle workshops zijn praktisch en de materie is makkelijk toepasbaar, op zowel werk- als privéleven.  

Als coach
Wanneer binnen het bedrijf voldoende draagvlak is voor een vitaal en duurzaam beleid, kan Plan V fungeren als coach in het proces. De handvatten worden aangereikt, de invullen komt vanuit bijvoorbeeld een kernteam vitaliteit. 

Als managementconsultant
Indien er op het moment minder draagvlak is vanuit zowel werkgever als werknemer, is het raadzaam om Plan V als managementconsultant in te huren. Anders dan bij het coach proces nemen we de leidende rol in het proces. Daarbij is nog steeds draagvlak vanuit het bedrijf nodig in de vorm van een basis kernteam, maar de bal ligt bij Plan V in dit geval. Het proces start met een volledige vitaliteitsscan van het bedrijf, om precies uit te zoeken waar de kansen liggen.

We maken graag een vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden te bespreken. Laat hier een bericht achter en we nemen spoedig contact op.